Lucifersdoosje

Een vuurtje met geluid?
Er zitten geen lucifers in het doosje, maar een piepklein radiootje: een kristalontvanger. Vanaf mei 1943 is het verboden om een radio te hebben, maar zo'n radiootje kun je makkelijk verstoppen. Een prima uitvinding dus.
 

Radio inleveren
In mei 1943 moeten vrijwel alle Nederlanders hun radio inleveren, zodat ze niet meer naar de Engelse zender en Radio Oranjekunnen luisteren.

Vitrine in het Verzetsmuseum waar je ziet hoe radio's werden verstopt.Stiekem luisteren
Sommige luisteraars brengen een oude, slechte radio weg en houden hun goede toestel. Die moet je natuurlijk wel verstoppen - bijvoorbeeld onder de vloer of achter de boekenkast -want je weet maar nooit. Ook worden er radio's verstopt in sigarenkisten en andeer vreemde 'verpakkingen'. Ook zijn er mensen die een heel bijzonder radiootje in elkaar knutselen.

Kristalradio
De kristalradio in het lucifersdoosje werkt zonder stroom of batterijen. Een lange antennedraad (5 meter bijvoorbeeld) is al voldoende om met een oortje radio-uitzendingen te beluisteren.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor