Schaakbord

Als je een schaakbord gebruikt om mensen in veiligheid te brengen, is het geen spelletje meer.


Je ziet niet wat je ziet
In de bezettingstijd is lang niet alles wat het lijkt. Een fietsende verpleegster kun je duidelijk herkennen aan het witte uniform met kapje. Toch

Het kán echt een verpleegster zijn, maar ook een koerierster van het verzet, die zich voordoet als verpleegster.

Schakers?
Dit schaakbord kon gewoon als schaakbord worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een lange treinreis. Maar wie zijn die schakende reizigers die dat schaakbord bij zich hebben?

Valse reispapieren
Je zou het niet meteen denken, maar ze zijn op de vlucht. Ze proberen via België, Frankrijk en Spanje naar Engeland te komen. Of misschien willen ze naar het neutrale Zwitserland.

Verzetsgroep Westerweel
In het schaakbord zitten de valse papieren verborgen. Die papieren hebben ze in België en Frankrijk nodig hebben om verder te kunnen reizen. Zo'n schaakbord met verstopplek is dus een handige uitvinding. De verzetsgroep Westerweel heeft zo wel ongeveer 150 joden in veiligheid gebracht.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor