Sigarettendover gemaakt van 6 1/4 cent

Hoe je op een bijzondere manier kunt laten zien dat je een hekel aan iemand hebt...


Verzet tegen nazi uit Oostenrijk
Uiting van 'klein verzet'. Zes-en-een-kwart is één van de spotnamen voor de nazi Dr. Arthur Seyss-Inquart (spreek uit: Seis Inkwart).

Seyss is afkomstig uit Oostenrijk. Hij is rijkscommissaris van het bezette Nederland. Hitler heeft hem aangesteld als de baas van Nederland. De democratie is afgeschaft en er is geen vrijheid van meningsuiting.

Om een sigaret uit te drukken
Veel mensen hebben een hekel aan Seyss-Inquart . Zijn vreemde naam gebruiken ze om hem belachelijk te maken. Bijvoorbeeld: ze maken een apparaatje van zes-en-een-kwart cent. Het is bedoeld om sigaretten mee uit te drukken. Daar was die Seyss-Inquart dus goed genoeg voor!

Mank been
Hij heeft aan een val in de bergen een mank been overgehouden. Hij heeft ook als bijnamen Seys Hinkelepink, Leyss Hinkwat en Judas Mankabenus.

Na de oorlog wordt hij in Neurenberg berecht en opgehangen.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor