Sigarettendover gemaakt van 6 1/4 cent

Hoe je op een bijzondere manier kunt laten zien dat je een hekel aan iemand hebt...


Verzet tegen nazi uit Oostenrijk
Uiting van 'klein verzet'. Zes-en-een-kwart is één van de spotnamen voor de nazi Dr. Arthur Seyss-Inquart (spreek uit: Seis Inkwart).

Seyss is afkomstig uit Oostenrijk. Hij is rijkscommissaris van het bezette Nederland. Hitler heeft hem aangesteld als de baas van Nederland. De democratie is afgeschaft en er is geen vrijheid van meningsuiting.

Om een sigaret uit te drukken
Veel mensen hebben een hekel aan Seyss-Inquart . Zijn vreemde naam gebruiken ze om hem belachelijk te maken. Bijvoorbeeld: ze maken een apparaatje van zes-en-een-kwart cent. Het is bedoeld om sigaretten mee uit te drukken. Daar was die Seyss-Inquart dus goed genoeg voor!

Mank been
Hij heeft aan een val in de bergen een mank been overgehouden. Hij heeft ook als bijnamen Seys Hinkelepink, Leyss Hinkwat en Judas Mankabenus.

Na de oorlog wordt hij in Neurenberg berecht en opgehangen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor