Surrogaat-producten

Als je de echte producten niet meer hebt dan maak je ze na. Dat zijn soms ook echte uitvindingen.


Flesjes koffiesurrogaat, een pak koffiesurrogaat, een rol touw gemaakt van papier, kinderpantoffeltjes met kartonnen zooltjes, pakjes sigaretten van in Nederland verbouwde tabak en stukken surrogaatzeep. Tot mei 1943 konden de surrogaten vrij worden gekocht. Daarna kwamen ze ook op de bon.

Hierboven zie je flesjes koffiesurrogaat, een pak koffiesurrogaat, een rol touw gemaakt van papier, kinderpantoffeltjes met kartonnen zooltjes, pakjes sigaretten van in Nederland verbouwde tabak en stukken surrogaatzeep. Tot mei 1943 konden de surrogaten vrij worden gekocht. Daarna kwamen ze ook op de bon.


Nep
Surrogaatkoffie is koffie die niet is gemaakt van echte koffiebonen. Het lijkt koffie maar is het niet. Er worden granen voor gebruikt. Het wordt ook wel eikeltjes-koffie genoemd. Veel mensen vinden surroggaatproducten minder goed dan de echte. Bijvoorbeeld: surrogaat-zeep, sigaretten, thee.


Geen handel
Door de oorlog is er geen gewone handel tussen landen mogelijk. De grenzen van Nederland zijn gesloten. Producten die van ver komen, zoals koffie, thee, tabak, olie, rubber en rijst raken op. En de Duitse bezetters brengen veel producten uit Nederland naar Duitsland; Nederland wordt leeggeroofd.


Niet altijd slechter
Bij het Hitlerbewind gaat het bij Ersatz (vervanging) om meer dan koffie, thee of tabak. De ontwikkeling van kunststoffen is een onderdeel van de oorlogsindustrie.

Kunststoffen vervangen de echte stoffen maar hoeven zeker niet minder te zijn. Denk maar aan allerlei plastic kunststoffen die de natuurlijke stof rubber vervangen. En bijvoorbeeld margarine is een vervanging van roomboter, maar dat wordt door veel mensen niet minder goed of smakelijk gevonden.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor