De W van Wilhelmina

Hoe een letter, een kleur en een afbeelding worden gebruikt als teken van verzet...


Speldjes, hangertjes, lepeltjes, boekenleggers, fotootjes.... op allerlei manieren laten mensen zien dat ze voor Oranje en koningin Wilhelmina zijn en dus tegen de Duitse bezetters.Naar Engeland
Veel Nederlanders voelen zich in de steek gelaten als koningin Wilhelmina in mei 1940 uitwijkt naar Engeland. Maar dat gevoel duurt niet lang. Het Huis van Oranje (het Koningshuis) stimuleert het verzet tegen de Duitse bezetting.

Felle toespraken
Wilhelmina's felle toespraken vormen het hoogtepunt van de programma's van Radio Oranjedie worden uitgezonden door de BBC in Londen.

Oranje en W
Juliana en haar dochters wonen in het verre Canada, maar ze zijn vrij. Koningin Wilhelmina wordt de 'Moeder van het Verzet'. De kleur Oranje, de letter W en al het nieuws over de koninklijke familie geven de Nederlanders hoop en versterken het verzet tegen de Duitse bezetters.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor