Oorlogsmonumenten

Deze opdracht kun je in je eigen stad maken en ook in de buurt van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Zoek één of meer oorlogsmonumenten op:
* beschrijf: hoe ziet het eruit, waar is het van gemaakt?
* de plek waar het staat: waarom juist daar?
* wie heeft het gemaakt?
* waar gaat het monument over?
* geef je mening over het monument.

Als meer leerlingen iets met monumenten doen, kun je er misschien een tentoonstelling van maken of een plakboek, of het op een andere manier aan de andere leerlingen laten zien. De periode rond 4 en 5 mei is een goed moment. Bij veel monumenten vinden namelijk herdenkingen plaats op 4 mei.

Hoe zit dat met monumenten?
* Mensen maken monumenten om te zorgen dat belangrijke momenten of personen nog heel lang herinnerd zullen worden. Het worden ook wel gedenktekens genoemd.

* Het is logisch dat er veel monumenten zijn die over de Tweede Wereldoorlog gaan. Men wil die oorlog niet vergeten. Bijvoorbeeld als waarschuwing: dat mag nooit meer gebeuren! Of men wil de mensen die toen zijn omgekomen in herinnering houden en eren.

* Veel monumenten zijn echte kunstwerken. Denk maar aan het monument op de Dam in Amsterdam of het Auschwitzmonument van Jan Wolkers (vlak bij het Verzetsmuseum).

Monumenten zoeken
* Kijk voor monumenten in de buurt van het Verzetsmuseum bij interessante buurt.
* Er is een speciale database op internet met alle oorlogsmonumenten in Nederland: www.oorlogsmonumenten.nl. Zoek je eigen woonplaats op!

* Wil je meer weten over het hoe en waarom, kijk dan op de uitleg bij die grote database: www.oorlogsmonumenten.nl/datakid.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor