Oorlogsmonumenten

Deze opdracht kun je in je eigen stad maken en ook in de buurt van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Zoek één of meer oorlogsmonumenten op:
* beschrijf: hoe ziet het eruit, waar is het van gemaakt?
* de plek waar het staat: waarom juist daar?
* wie heeft het gemaakt?
* waar gaat het monument over?
* geef je mening over het monument.

Als meer leerlingen iets met monumenten doen, kun je er misschien een tentoonstelling van maken of een plakboek, of het op een andere manier aan de andere leerlingen laten zien. De periode rond 4 en 5 mei is een goed moment. Bij veel monumenten vinden namelijk herdenkingen plaats op 4 mei.

Hoe zit dat met monumenten?
* Mensen maken monumenten om te zorgen dat belangrijke momenten of personen nog heel lang herinnerd zullen worden. Het worden ook wel gedenktekens genoemd.

* Het is logisch dat er veel monumenten zijn die over de Tweede Wereldoorlog gaan. Men wil die oorlog niet vergeten. Bijvoorbeeld als waarschuwing: dat mag nooit meer gebeuren! Of men wil de mensen die toen zijn omgekomen in herinnering houden en eren.

* Veel monumenten zijn echte kunstwerken. Denk maar aan het monument op de Dam in Amsterdam of het Auschwitzmonument van Jan Wolkers (vlak bij het Verzetsmuseum).

Monumenten zoeken
* Kijk voor monumenten in de buurt van het Verzetsmuseum bij interessante buurt.
* Er is een speciale database op internet met alle oorlogsmonumenten in Nederland: www.oorlogsmonumenten.nl. Zoek je eigen woonplaats op!

* Wil je meer weten over het hoe en waarom, kijk dan op de uitleg bij die grote database: www.oorlogsmonumenten.nl/datakid.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor