FEEST!

Hoe elf landen hun vrijheid en onafhankelijkheid herdenken en vieren.


Deze website is gemaakt bij de tentoonstelling voor kinderen die je in het Verzetsmuseum kon bekijken (16 dec 2003 tot 6 juni 2004). De postertentoonstelling die van FEEST! is gemaakt is uitverkocht.

Nederland
In Nederland vieren we op 5 mei de bevrijding. Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de Duitse bezetting. Dat was zo'n belangrijke dag dat het vanaf dan een nationaal feest is: bevrijdingsdag.


Elf nationale feesten
Bijna alle landen hebben een nationaal feest over een belangrijk moment uit hun geschiedenis. Zo'n feest kan de bevolking van een land een gevoel van saamhorigheid geven. Daarom wordt het vaak door de regering georganiseerd.

De website gaat over de nationale feestdag van Nederland en tien andere landen. Mensen uit die landen die in Nederland wonen - vooral kinderen - vertellen hoe ze die feestdag beleven.


Strijd voor vrijheid
Soms zijn landen een tijd overheerst door een ander land. Als een opstand of oorlog daar een einde aan maakt is dat een heel belangrijk moment: het land is weer vrij!


Staatsgreep of revolutie
Er zijn ook landen waar een dictator of één groep mensen de macht heeft. Om vrij te zijn moet de regering worden verjaagd. Dat gebeurt dan door een staatsgreep of een revolutie.


Koloniën worden onafhankelijk
Veel landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azie zijn heel lang een kolonie geweest. West-Europese landen als Spanje, Portugal, Frankrijk, Engeland en Nederland waren er de baas

In de 19de en 20ste eeuw wilden de koloniën onafhankelijk worden. De dag waarop dat gebeurde is hun onafhankelijkheidsdag.


Niet voor iedereen...
In landen waar mensen worden onderdrukt zijn ook nationale feesten. Daar is feestvieren soms verplicht. Voordat die landen in vrijheid hun feest kunnen vieren is er misschien weer een opstand, oorlog, staatsgreep of revolutie nodig. En dan komt er vast een nieuwe nationale feestdag!

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor