Gettopoly

De joden moesten apart wonen in afgesloten buurten. We noemen dat getto's. De joden mochten er niet meer uit. Het leven was er heel slecht.

Toen de Duitsers de baas waren in Nederland, moesten ook veel Nederlandse joden in een aparte buurt gaan wonen. Maar er waren hier geen echte afgesloten getto's.

Ook de Nederlandse joden kregen steeds minder vrijheid. Bij zwembaden, parken, plantsoenen kwamen bordjes 'Voor joden verboden'. Joden mochten niet meer met de tram of op de fiets. Joodse kinderen moesten naar aparte scholen.

Dit 'monopolyspel' is gemaakt in het getto Theresienstadt (Tsjechië) in 1943. De velden in het spel zijn genoemd naar de straten en gebouwen in het getto. In het midden van het bord is Theresienstadt afgebeeld.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor