Kat en muis en vrachtauto

Het houten speelgoed van Max de JongJoachim Max de Jonge dook met zijn vader, moeder en broer onder toen ze een oproep kregen voor kamp Westerbork. Eind juni 1943 vertrokken ze naar hun laatste onderduikadres, bij mevrouw Nooitgedagt. Zij was de weduwe van de directeur van een fabriek waar schaatsen en houten speelgoed werden gemaakt.

Joachim maakte met zijn vader en broertje allerlei houten voorwerpen zoals vrachtauto's en een leuke kat-en-muis-tuimelaar. Ze gebruikten daarvoor restjes beukenhout uit de fabriek. Die spullen werden vaak weggegeven aan verzetsmensen en ondergedoken kinderen. De hele familie heeft de oorlog overleefd.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor