Pop Suzie en pop Liesje

Ik ben Suzie en 'mijn ouders' zijn Inge en Peter. In 1935 was Peter net één jaar. Twee jaar later vluchtte Peter met zijn ouders en zusje Inge naar Rotterdam. In 1940 maakten ze het bombardement op Rotterdam mee.

De vader van Peter vluchtte, maar werd door de Duitsers opgepakt en op transport gezet. Peter zag zijn vader nooit meer terug.

Zijn moeder vond een onderduikadres in Amsterdam. Peter en Inge kwamen in een kindertehuis in Zeist terecht. Daarna volgden nog verschillende onderduikadressen. De bevrijding maakten ze mee in Amsterdam.

Ik, Suzie, reisde overal mee. Ik was niet meer alleen een pop om mee te spelen, ik werd kameraad, mascotte, steun en toeverlaat. Ik heb alles gezien en meebeleefd, de angsten, de onzekerheid, de hoop, de geheime radio Oranje, de noodkacheltjes waarop suikerbieten en bloembollen werden gekookt, de koffiemolen om graan te malen, de razzia's op mensen, het eten uit de gaarkeuken waaraan Peter haast stierf, de voedseldroppings, de intocht van de Engelsen en Canadezen, de bevrijders van Amsterdam.

Peter, Inge, hun moeder en ik hebben de oorlog op wonderbaarlijke wijze overleefd. Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds onafscheidelijk met Peter verbonden. Ik ben nooit van zijn zijde geweken en pronk op zijn nachtkastje naast de foto van zijn vader.

Peter Leers schreef na de oorlog dit verhaal van de pop Suzie.

Pop Liesje

Ook Mieke Bon moest onderduiken, in het filmpje hieronder vertelt zij hoe belangrijk pop Liesje voor haar was.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor