Poppenkleertjes uit het kamp

Ook Nederlands-Indië krijgt met de oorlog te maken. Op 9 maart 1942 is Nederlands-Indië bezet door de Japanners.
Marijke Groenhoff was toen 11 jaar en woonde in Soerabaja op het eiland Oost-Java. Haar vader werkte daar als apotheker. Topstukken >

Kamp 9 bij Ambawara
In het begin van de bezetting moesten de Europeanen bij elkaar in een aparte afgeschermde wijk wonen. Vanaf oktober 1943 werden Marijke en haar moeder naar kamp 9 gestuurd. Dat was bij Ambarawa op midden-Java; Java is een van de grootste eilanden van Nederalnds-Indië.  In dit kamp heeft Marijke de mooiste kleertjes voor haar pop gemaakt. 

Materiaal 'organiseren'
"Ik heb voor de oorlog al leren borduren en breien; in het kamp ben ik meer gaan naaien en borduren."  

De lapjes om te gebruiken waren heel slim 'georganiseerd’ (zeg maar 'gestolen'). Het dekentje was gemaakt van een stukje pyjama, het broekje van een zakdoek. “Die gapten we bij de was, als niemand keek”. 

Voor de uitgebreide en modebewuste garderobe van minikleertjes maakte Marijke een kastje van karton.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor