Bergschoenen

Deze schoenen zijn gebruikt bij een tocht over de Pyreneeën door de jonge joodse Eleonore Hertzberger.Terug naar topstukken >


Eleonore Hertzberger is samen met haar man Eddie in 1943 naar Engeland ontsnapt. Het regent en ze worden kletsnat. Het laatste stuk leggen ze kruipend af.

9000
Na mei 1940 gaan de grenzen dicht. Toch ontsnappen ruim 9000 mensen uit bezet Nederland. De meesten willen naar Engeland. Van daar willen ze vechten tegen Duitsland.

Over zee
Eerst proberen deze 'Engelandvaarders' met bootjes de Noordzee over te steken. Door de bouw van de Atlantik-Wall langs de kust wordt dit bijna onmogelijk.

Over land
De reis gaat nu via geheime grensovergangen door het bezette België en Frankrijk naar Zwitserland of Spanje. Vanuit die neutrale landen lukt het soms om Engeland te bereiken.
Zie voor verhalen en filmpjes over de zuidelijke Engelandvaart: www.klimnaardevrijheid.nl

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor