Het bonnen-opbergdoosje

De winkels worden tijdens de bezetting steeds leger. Alle eerste levensbehoeften zijn 'op de bon'. Dat is bedacht om de producten die er zijn eerlijk te verdelen. Als je iets wilt kopen heb je bonnen nodig. Daarop staat op hoeveel je recht hebt. Bijvoorbeeld een half brood of 2 ons boter. En je moet natuurlijk geld betalen. Terug naar topstukken >


Bonnenbox van lucifersdoosjes. In het echt te zien in het Verzetsmuseum.Wat een gedoe
Zowel de winkeliers als hun klanten hebben door het bonnensysteem veel extra administratie. Winkeliers moeten alle bonnen verzamelen en weer inleveren.

Kaart om bonnen te krijgen
De klanten hebben een persoonlijke 'distributiestamkaart' waarmee ze bonnen kunnen krijgen - voor groente, voor brood, enzovoort.

Wanneer geldt de bon?
Die bonnen zijn ook nog eens beperkt geldig. Je moet dus goed opletten wanneer je welke producten mag kopen. Dat staat in de krant.

Huisvrouw
De rompslomp komt meestal op de huisvrouw neer. Ze moet in de gaten houden wanneer ze wat kan kopen en ze moet de bonnen netjes opbergen, in mapjes of doosjes.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor