Drukpers

Het grootste voorwerp in het museum is de drukpers van drukkerij Hogendoorn, waarop in Haarlem de illegale krant De Vonk is gedrukt.Terug naar topstukken >


Drukpers van drukkerij Hogendoorn, waarop in Haarlem de illegale krant De Vonk is gedrukt.Overschrijven
De eerste berichten worden met een typemachine (over)getikt. Ook worden ze soms met de hand overgeschreven! Illegale krantjes met een kleine oplage (klein aantal krantjes) worden vaak gestencild met een stencilmachine. Dat is een ouderwets soort kopieerapparaat.

Steeds meer verspeid
De verzetskranten verschijnen in steeds grotere oplagen. Sommige worden zelfs landelijk verspreid. Om zoveel kranten te drukken heb je grote drukpersen nodig.

Herrie verraadt de drukker
Als je in de drukkerij 's avonds verboden kranten drukt is dat gevaarlijk, want de apparaten maken een hoop herrie. Sommiger drukkers maken de verboden kranten overdag. Ze drukken het tussen het andere drukwerk door.

Levensgevaarlijk
Dat is spannend want als de Duitsers komen ben je er gloeiend bij: dan zien ze dat je een illegale krant drukt. Op het drukken staat de doodstraf.


Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor