Duiven verboden

Duiven mogen tijdens de bezetting niet vrij rondvliegen. Wie weet wat voor geheime berichten de postduiven vervoeren! Terug naar topstukken >


Duivenbrigade
Niet alleen verzetskranten zijn verboden. Vanaf juni 1940 houdt in Amsterdam de Duivenbrigade de duiven in de gaten. Wie weet wat voor geheime berichten de postduiven vervoeren. Er is een speciale politie-eenheid om het te controleren!
Vliegen verboden
Duiven mogen tijdens de bezetting niet vrij rondvliegen. Vanaf 1942 is ook het houden van postduiven verboden. Tussen 1940 en 1942 ziet de duivenbrigade in totaal 32.709 duiven in de stad.

Pootje inleveren
Losvliegende duiven moeten ingeleverd worden bij de burgemeester. Vanaf 1942 worden de duiven geslacht. De afgehakte, geringde pootjes of veren (die je in moet leveren) zijn het bewijs dat je inderdaad je duiven hebt geslacht.

Het Gemeentearchief Amsterdam heeft hierover iets bijzonders op de site (klik alleen als je niet te gevoelig bent voor dierenleed).

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor