Fiets

Fiets met houten band en stepwieltje.
Er is steeds minder materiaal (grondstof) en dat kun je ook aan de fietsen zien. Zo is er geen rubber meer om echte fietsbanden van te maken.Terug naar topstukken >


Fiets met de wiel van een stepGeen invoer meer
Rubber moet worden ingevoerd uit andere landen en dat kan niet meer. Bovendien hebben de Duitsers alle rubber nodig voor hun voertuigen.

Slimme oplossing
Als je geen goede voorband meer hebt dan gebruik je toch gewoon een wieltje van een step!

Inpikken
Zo'n fiets met raar voorwiel wordt niet gevorderd (ingepikt) door de Duitse soldaten. Die willen niet op zo'n gekke fiets rijden. De Duitse bezetters pikten namelijk een deel van fietsen in. In Amsterdam bijvoorbeeld moeten op 20 juli 1942 de joden hun fietsen inleveren. Op 28 juli worden alle herenrijwielen gevorderd.

Fiets met stepwieltje rustend op de stoeprand.En weg is je fiets...
Amsterdammers die op 14 september 1944 nog een fiets bezitten, moeten uitkijken: inbeslagneming van fietsen langs de weg. Dan word je aangehouden en ben je je fiets kwijt.

Vergunning
Voor een fiets moet je een speciale vergunning hebben, dan kan je doorrijden. Mensen die een fiets nodig hebben voor hun beroep kunnen zo'n vergunning aanvragen, bijvoorbeeld verpleegsters. Verzetsmensen vervalsen die fietsvergunningen.

Houten band voelen
Ook werden houten banden gemaakt of ze fietsten op de velg. In het museum kun je deze fiets zien en de achterband aanraken: die is van hout!