Sigarettendover gemaakt van 6 1/4 cent

Hoe je op een bijzondere manier kunt laten zien dat je een hekel aan iemand hebt...


Verzet tegen nazi uit Oostenrijk
Uiting van 'klein verzet'. Zes-en-een-kwart is één van de spotnamen voor de nazi Dr. Arthur Seyss-Inquart (spreek uit: Seis Inkwart).

Seyss is afkomstig uit Oostenrijk. Hij is rijkscommissaris van het bezette Nederland. Hitler heeft hem aangesteld als de baas van Nederland. De democratie is afgeschaft en er is geen vrijheid van meningsuiting.

Om een sigaret uit te drukken
Veel mensen hebben een hekel aan Seyss-Inquart . Zijn vreemde naam gebruiken ze om hem belachelijk te maken. Bijvoorbeeld: ze maken een apparaatje van zes-en-een-kwart cent. Het is bedoeld om sigaretten mee uit te drukken. Daar was die Seyss-Inquart dus goed genoeg voor!

Mank been
Hij heeft aan een val in de bergen een mank been overgehouden. Hij heeft ook als bijnamen Seys Hinkelepink, Leyss Hinkwat en Judas Mankabenus.

Na de oorlog wordt hij in Neurenberg berecht en opgehangen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor