Sigarettendover gemaakt van 6 1/4 cent

Hoe je op een bijzondere manier kunt laten zien dat je een hekel aan iemand hebt...


Verzet tegen nazi uit Oostenrijk
Uiting van 'klein verzet'. Zes-en-een-kwart is één van de spotnamen voor de nazi Dr. Arthur Seyss-Inquart (spreek uit: Seis Inkwart).

Seyss is afkomstig uit Oostenrijk. Hij is rijkscommissaris van het bezette Nederland. Hitler heeft hem aangesteld als de baas van Nederland. De democratie is afgeschaft en er is geen vrijheid van meningsuiting.

Om een sigaret uit te drukken
Veel mensen hebben een hekel aan Seyss-Inquart . Zijn vreemde naam gebruiken ze om hem belachelijk te maken. Bijvoorbeeld: ze maken een apparaatje van zes-en-een-kwart cent. Het is bedoeld om sigaretten mee uit te drukken. Daar was die Seyss-Inquart dus goed genoeg voor!

Mank been
Hij heeft aan een val in de bergen een mank been overgehouden. Hij heeft ook als bijnamen Seys Hinkelepink, Leyss Hinkwat en Judas Mankabenus.

Na de oorlog wordt hij in Neurenberg berecht en opgehangen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor