Medeleven

‘Toen ik zelf geld ging ophalen wilde ik hier en daar een al te armoedig hutje overslaan, maar de mensen kwamen naar buiten en zeiden “Dokter mi no ta bon pa un fwerte pa e pober Ulandesnan?” Dokter, ben ik niet goed genoeg om een daalder te geven voor die arme Hollanders?’
Chris Engels, oprichter SANOC (Steun aan Nederlandse Oorlogsslachtoffers Curaçao)

De mensen in de West vinden het heel erg dat Nederland wordt bezet door het Duitse leger. Ze leven erg mee met wat er gebeurt in Europa.

Hulp
De bevolking zamelt geld in voor voedselpakketten en kleding. Ze maken plannen om, nadat Duitsland verslagen is, ondervoede kinderen uit Nederland op te vangen in Suriname en op de Antillen.

Gevechtsvliegtuig en boot
In 1941 richt men het Spitfirefonds op om een Spitfire (gevechtsvliegtuig) te kopen. Ze verzamelen 38.000 gulden en dat is in 1941 ontzettend veel geld! Het vliegtuig krijgt de naam Suriname. Ook wil men een schip kopen.
Op de Antillen zijn fancy fairs met loterijen. In de West wordt ook veel metaal en zilverpapier verzameld voor de oorlogsindustrie in Amerika.


Herdenken
In Suriname herdenken ze de omgekomen Nederlandse soldaten in bijeenkomsten waar men twee minuten stil is.
De Antillianen herdenken de Duitse inval met herdenkingsdiensten in alle kerken, synagogen en moskeeën. Het verkeer staat er een minuut stil.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor