Anjerdag en daarna

Op 29 juni 1940 kwamen in Den Haag, Amsterdam en nog andere plaatsen Nederlanders bijeen om openlijk en demonstratief de verjaardag van prins Bernhard te vieren. Vooraf had de bezetter alle vlagvertoon verboden. Vlaggen waren niet te zien, maar wel veel bloemen, vooral anjers, de favoriete bloem van prins Bernhard.


Generaal Winkelman
Ook generaal H.G. Winkelman (1876-1952) nam aan de manifestatie deel. Winkelman, in de meidagen van 1940 opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, was met het vertrek van de regering naar Londen de hoogste Nederlandse gezagsdrager geworden.


Oranje
Anjerdag werd een demonstratie van nationaal besef en trouw aan het Oranjehuis. De bezetters reageerden geprikkeld. Maar volgens rijkscommissaris Seyss-Inquart stelde het allemaal weinig voor: 'een bloemencorso'. Gevolgen had het wel.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor