Arbeidsinzet

'Arbeidsinzet' was de letterlijke Nederlandse 'vertaling' van de Duitse begrip 'Arbeitseinsatz'. Het betekende dat mensen gedwongen werden om in Duitsland te gaan werken. De arbeidsinzet kwam in april-mei-juni 1942 op gang.


Werklozen naar Duitsland
Vanaf de zomer van 1940 waren al tienduizenden werklozen in Duitsland tewerkgesteld.
Andere werklozen werkten nog in Nederland bij speciale projecten om werklozen aan het werk te zetten. Dat was al in de jaren voor de oorlog - de jaren dertig - toen er crisis, werkloosheid en armoede was.


Onderduikhulp en vervalsing
Heel veel mannen wilden niet in Duitsland werken. Een effect van de arbeidsinzet was daarom de geweldige toename van het verzet: onderduikhulp, vervalsing van documenten, en acties tegen instellingen waar veel persoonsgegevens werden bijgehouden en bewaard.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor