Engelandvaarders en ontsnappingslijnen

Nederlanders die de strijd wilden aangaan met de Duitse bezetter konden besluiten om in Nederland 'iets te ondernemen' - in het verzet gaan. Ze konden ook een poging doen om Engeland te bereiken, om daar in geallieerde dienst te treden. Dit waren de Engelandvaarders. Engelandvaarders en verzet hadden wel met elkaar te maken.

Er waren drie manieren om Engeland te bereiken:

1) met een bootje de Noordzee oversteken, wat na de aanleg van de Atlantik-Wall nog moeilijker was dan voorheen.
2) clandestien meevaren op een van de kustvaarders die van Delfzijl via Kiel naar het neutrale Zweden voeren.
3) gebruik maken van ontsnappingsroutes en door verzetsmensen onderhouden 'ontsnappingslijnen' naar en via Zwitserland.

Over 'de Zwitserse Weg' en 'de Zweedse Weg' werden niet alleen mensen gesmokkeld, maar ook voor Londen bestemde geheime informatie.

Zie voor verhalen en filmpjes over de zuidelijke Engelandvaart: www.klimnaardevrijheid.nl

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor