OD (Ordedienst) en verzet door ex-militairen

Van de verslagen Nederlandse krijgsmacht (270.000 man), staken in mei 1940 4.000 man over naar Engeland. 22.000 man werden als krijgsgevangenen naar Duitsland weggevoerd.

In juni 1940 mochten alle Nederlandse militairen terug naar huis. 60.000 werkloze ex-soldaten werden opgenomen in de 'Opbouwdienst', een organisatie die de oorlogsschade in Nederland moest herstellen. Deze Opbouwdienst werd later omgevormd tot de Arbeidsdienst, op nationaal-socialistische grondslag.

Een kleine minderheid van de Nederlandse militairen wilde na de nederlaag van 1940 de strijd weer op de een of andere manier hervatten. Zo was er een 'Legioen Oud-Frontstrijders' (LOF), dat een geheim leger wilde oprichten. Maar dergelijke plannen bleken een illusie.

Het LOF ging in 1941 op in de Ordedienst (OD), verreweg de belangrijkste illegale organisatie met een militaire achtergrond.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor