Loep

Bedrijfsingenieur Loep ontbreekt bij een appèl op het terrein van de machinefabriek. Hij heeft een vrije dag, maar wordt toch gearresteerd en ter dood veroordeeld...


Poster met het doodvonnis van Frederik Martinus Loep.30 april 1943: staking in Hengelo
Op de tweede dag van de April/meistakingen, houden de Duitsers een appèl op het terrein van de machinefabriek Stork in Hengelo. Daar blijkt dat bedrijfsingenieur Loep ontbreekt.

Gewoon een vrije dag
Als hij buiten de fabriek wordt gearresteerd, zegt hij naar waarheid dat hij gewoon een vrije dag heeft.

Ik ben het eens met de staking
Zijn verklaring haalt niets uit. Er moeten nu eenmaal doodvonnissen vallen. Loep distantieert zich overigens niet van de staking: 'Ik ben solidair met mijn landgenoten en wil geen stakingsbreker zijn'.

Er zijn alleen nog wat spulletjes over
Zijn lichaam wordt nooit teruggevonden. Zijn familie krijgt alleen een enveloppe met de inhoud van zijn zakken.


De heer Loep.Enveloppe met de bezittingen die de gefusilleerde ingenieur Loep bij zich had toen hij werd gearresteerd.Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor