Hoe het begint

Op 29 april 1943 wordt totaal onverwacht aangekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen opnieuw krijgsgevangen worden. Ze moeten zich weer melden bij de Duitse bezetter! Iedereen weet dat dat niets goeds betekent.


Melkrijders op lege wagens in het Twentse Vriezenveen.Twente staakt
In Twente breken spontaan stakingen uit: de arbeiders verlaten de fabrieken. Razendsnel verspreiden die zich over het hele land. Vooral op het platteland wordt gestaakt. Op veel plaatsen leveren de boeren geen melk meer. Ze delen het gratis uit en laten de rest over straat lopen.

Telefoniste
De telefoniste van de machinefabriek Stork in Hengelo helpt het stakingsnieuws verspreiden. Ze belt allemaal andere fabrieken op met het nieuws: 'Er wordt gestaakt omdat we niet willen dat de soldaten weer krijgsgevangenen worden. Doen jullie mee?!!' (zie ook: 'ik was erbij').


Huisvrouw uit Lemmer.Een huisvrouw uit Lemmer schrijft in haar dagboek:
'Er waren 's morgens vreemde dingen gebeurd in de omtrek. De boeren waren aan het staken, ze wilden de melk niet meer aan de fabriek leveren. Nu ging iedereen de boer op om melk te halen. Zoveel als je maar hebben wou. Ik had drie weckflessen van twee liter vol. Er werd gesjouwd met emmers en teilen. Er was een spanning, want je voelde: hier komt een slag op.'
In en rond Amsterdam wordt niet gestaakt. Daar weten ze nog al te goed hoe wreed de Duitse bezetter kan reageren op een staking (zie: de Februaristaking in 1941).

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor