Onderduiken

Na de melkstaking duiken veel (jonge) mannen onder om niet te hoeven werken in Duitsland. Er ontstaan overal groepjes die onderduikhulp gaan organiseren.


­Onderduiken kan op veel manieren.Keerpunt
De stakingen zijn een keerpunt. Heel Nederland heeft de Duitse terreur ondervonden. De steun aan het verzet neemt toe. Die steun is hard nodig ook want heel veel (jonge) mannen duiken onder om niet in Duitsland te hoeven werken.

Onderduiken
Onderduiken kan op veel manieren. Je kunt je verstoppen op zolder, in een kamertje achteraf, in een schuur in de tuin. In nood verstop je je in een keukenkastje, de kleerkast of onder de vloer. In Amsterdam hebben mensen zich zelfs verstopt in dierentuin Artis: op de hooizolder bij de leeuwen en in de apenrots. Ook op het platteland (op de boerderij) en in het bos duiken mensen onder.

Valse identiteit
Ook kun je onderduiken door een andere identiteit te nemen: met een valse naam en valse papieren doe je net of je iemand anders bent.
Een vals persoonsbewijs in de maak.

Joden hebben een 'J' in hun persoonsbewijs: die moet er uit! Kijk maar bij 'klaparm' en 'valse persoonsbewijzen'. Dan worden vaak 

ook de andere gegevens veranderd: naam, beroep, adres, geboortedatum et cetera.

Verzetsmensen hebben vaak meerdere valse persoonsbewijzen. Een mooi voorbeeld hiervan is hier 'Joe Russel' te vinden (In het Verzetsmuseum kun je er vijf zien van één persoon!). Als je als jongeman ook nog valse Duitse papieren hebt waarop staat dat je niet in Duitsland hoeft te werken is het helemaal mooi.

Georganiseerd
In totaal duiken er na de melkstaking wel zo'n 300.000 mensen onder. Ook militairen en verzetsmensen leiden vaak een 'ondergronds bestaan'. Er ontstaan overal groepjes die de onderduikhulp gaan organiseren.

Oprichting LO
Eind 1942 wordt de Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) opgericht. In de loop van 1943 krijgt de LO een uitgebreid netwerk van gewesten en districten. Veel vrouwen zitten in het verzet: ze helpen mensen onderduiken en vervoeren illegale spullen zoals wapens en informatie. Vrouwen hoeven niet te werken in Duitsland dus ze lopen minder gevaar als ze over straat gaan. Meer lezen over de LO

Kijk verder bij het thema 'onderduikhulp'.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor