Ik was erbij

Gerrit Bastiaans (rechts op de foto)Op die ochtend was het bij Ducroo & Brauns: "Jongens, we gaan staken". Er werd nog wat heen en weer gepraat tussen voor- en tegenstanders, maar uiteindelijk zijn we plat gegaan. Ja, je was tegen de moffen, hè. Alles wat je kon doen om hen het leven zuur te maken deed je.
Er zijn stakers langs andere bedrijven gegaan om ook hen op te roepen tot staken. Ik ben geloof ik naar huis gegaan. Wij hadden net een baby. Daarom moest ik toch een beetje voorzichtig zijn.'

Gerrit Bastiaans, machinebankwerker


Salomon de Vries'Door de stad vlogen de berichten van mond tot mond. De Amsterdamse Droogdok Maatschappij, de scheepsbouw, De Vries Lenz, Fokker, overal staken ze! De ponten varen niet meer! De trams rijden niet!" 'Lege straten. Geen trams, bijna geen auto's. Ook bij een zeer groot aantal expediteurs, grote en kleine, hadden de arbeiders en chauffeurs het werk neergelegd. De winkels waren bijna overal gesloten. Staking - Algemene staking! tegen de jodenvervolging, tegen de onmenselijkheid, tegen het "aan ons de straat!" van de WA en ander Mussertgeboefte.'
Salomon de Vries, journalist


 

Mientje MeijerMientje Meijer werkt in een naaiatelier met veel joodse meisjes. Haar man organiseert de staking bij de tram. Als de staking daar lukt, zal Mien het atelier platleggen.

'Ik liep steeds naar het raam. Eindelijk zag ik hem, en hij knikte. Ik voelde mijn hart stilstaan. Ik keek de zaal in en zag al die meisjes en de cheffin. Ik was helemaal niet gewend om voor een groep te spreken. Ik zei 'dames, heel Amsterdam ligt plat omdat ze joden hebben weggevoerd. Wij moeten er ook uit.' Tot mijn verbazing ging iedereen mee de straat op. Ik dacht ''nou word ik ontslagen'', maar ook de cheffin ging mee! We gingen naar de Noordermarkt en de stoet werd steeds groter. Het was overweldigend.'
Mientje Meijer, naaister

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor