Keiharde reactie

Op de dag van de staking grijpen de Duitsers hard in. Ze schieten op groepen mensen. In Amsterdam vallen negen doden. Honderden stakers worden gearresteerd.

Ontslag
Het gemeentepersoneel wordt gedreigd met ontslag. De burgemeesters van Amsterdam, Haarlem en Zaandam worden vervangen.

Doodvonnissen
Op 13 maart 1941 worden 3 Februaristakers en 15 leden van een verzetsgroep (De Geuzen) terechtgesteld. Het zijn de eerste doodvonnissen die worden uitgevoerd. Het bericht maakt diepe indruk in Nederland. (zie het gedicht 'De achttien dooden' onder 'meer weten?').

Semmy Woortman, een getuige.'Op mijn werk kwam 's ochtends iemand van de communisten en die zei: "We staken tegen de jodenvervolging, doen jullie mee?" Wij deden mee. Ik herinner me dat het chaos was. Op de Bilderdijkkade werd een jongen die langsfietste zomaar doodgeschoten. Ik zag zijn hersens zo tegen de boom aanketsen. De Duitsers waren door het dolle heen.'
Semmy Woortman, leerstikster in een tassenfabriek, Amsterdam 


Na de Februaristaking klinkt dreigende taal van de hoogste Duitse politiechef in deze oproep aan de Amsterdamse bevolking. Klik en lees het pamflet.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor