Staakt!! Staakt!! Staakt!!

Nadat op 22 en 23 februari 425 jonge joodse mannen met bruut geweld zijn opgepakt willen veel Amsterdammers laten zien dat ze het daar niet mee eens zijn.


De originele stakingsoproep.Stakingsoproep
De verboden communistische partij Nederland (CPN) organiseert een staking om te protesteren. 's Nachts maken ze een oproep op en verspreiden deze. In de ochtend van 25 februari rijden de trams niet. Daardoor merkt iedereen in de stad dat er iets aan de hand is. De staking slaat aan: de mensen doen mee!

Ook leerlingen staken
Steeds meer bedrijven doen mee. 's Middags trekken arbeiders van de scheepswerven in Amsterdam-Noord met z'n allen de stad in. Scholen, winkels, kantoren en banken lopen leeg. Trambestuurders, havenarbeiders, ambtenaren, winkelpersoneel en ook leerlingen doen mee. In optochten trekken de stakers door de straten.

De volgende dag slaat de staking over naar de Zaanstreek en Hilversum. Ook in Haarlem en Utrecht wordt gestaakt.

Coba's schrijfmachine. Op deze typemachine is de stakingsoproep geschreven.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor