Coba's schrijfmachine

Coba Veltman typt de oproep voor de februaristaking op haar schrijfmachine.


Een van de schrijfmachines waarop de bekende oproep tot de Februaristaking is getypt, door de Amsterdamse huisvrouw Coba Veltman.Coba Veltman
Coba Veltman is lid van de CPN (=Communistische Partij Nederland). De schrijfmachine had ze al voor de oorlog. In mei 1940 krijgt ze van de partij een stencilmachine om pamfletten te maken. Voor de Februaristaking typt Coba, net als enkele anderen, de oproep.

Pamfletten
Op de tweede stakingsdag gaat ze zelf pamfletten verspreiden en wordt ze gearresteerd. Haar zoon vertelt: 'Die politieagenten waren wel goed. Ze namen haar tas af en toen ze die terugkreeg zat er nog maar één pamflet in zodat ze kon zeggen dat ze die in haar handen geduwd had gekregen.'

Coba wordt toch niet vrijgelaten. Ze overleeft het concentratiekamp Ravensbrück.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor