Geld

Voor het verzet en voor de tienduizenden onderduikers is veel geld nodig. In 1943 zet de jonge bankier Walraven van Hall in het grootste geheim het Nationaal Steunfonds (NSF) op.


In het Verzetsmuseum kun je in dit bureau uitzoeken hoe de NSF zijn geldzaken regelt.Nationaal Steunfonds
Het NSF verzamelt op allerlei manieren geld voor het verzetswerk en voor de hulp aan onderduikers en zorgt dat het op de goede plek terecht komt.

Belastinggeld
In 1944 krijgt Walraven van Hall een garantie van de regering in Londen om grote leningen af te sluiten bij banken en bedrijven. Met behulp van belastinginspecteurs krijgt hij de beschikking over belastinggeld.

Miljoenen
Het NSF zal in totaal ruim 80 miljoen gulden uitkeren aan het verzet. De illegale pers zorgt ook voor eigen inkomsten. Ze verkopen stiekem boekjes, prentbriefkaarten en kalenders 'ten bate van het verzet'. Mensen die zoiets kopen weten dat ze het verzet ermee steunen.

De website www.walravenvanhall.nl vertelt het spannende, vergeten verhaal van Wally van Hall. Op de websitekunt is een korte film (12 min.) te zien, waarin Jeroen Kramer vertelt wie deze geheimzinnige leider en bankier van het verzet was. Én hoe hij die miljoenen uit de Nederlandse bank haalde. (Zie ook hieronder).

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor