Wraak

In de zomer van 1944 bepaalt Hitler dat verzetsacties zo hard mogelijk de kop ingedrukt moeten worden. Hij vindt dat nodig want er komt steeds meer verzet.


Doodschieten zonder proces
Wie bij zijn arrestatie gewapend is mag zonder proces worden doorgeschoten. Dat mag direct ('standrechtelijk'), maar ook pas na een tijdje.

Todeskandidaten
'
Todeskandidaten' worden gevangen gehouden tot er een verzetsactie is gepleegd. Dan worden ze als represaille (=wraakactie) in het openbaar gefusilleerd. De Duitse bezetter heeft een groep van die mensen 'in voorraad'.

Soms moeten voorbijgangers toekijken als er mensen uit wraak worden doodgeschoten. De lichamen blijven als afschrikwekkend voorbeeld enige tijd op straat liggen.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor