Wat moet je doen? Geweld gebruiken?

De keuze om verraders of Duitsers te doden is niet makkelijk. Mag je dezelfde gewapende oplossingen gebruiken als de vijand? Hoeveel gevaar loop je zelf? Wat zullen de Duitsers uit wraak doen? En weet je wel zeker dat het genoeg voordeel oplevert?


(Zie ook De verzetskrant Het Parool, voorpagina 15 oktober 1943)De bevolking om begrip vragen
In de illegale kranten leggen verzetsgroepen uit waarom ze soms mensen doodschieten. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat mensen daarvoor begrip hebben en zich niet tegen het verzet keren. De Duitse propaganda doet er natuurlijk alles aan om de verzetsmensen die aanslagen plegen als misdadigers af te schilderen. De Duitsers spreken over terroristen!

Het Parool: mag je landverraders doden?
De hele voorpagina van Het Parool van 15 oktober 1943 gaat over: "Is het dooden van landverraders zedelijk verantwoord?". De ondertitel is: 'Totale oorlog eischt totaal verzet'. Dit artikel hangt in de expositie van het Verzetsmuseum.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor