Tragedie van Putten

Totaal onschuldige burgers kunnen het slachtoffer worden van Duitse wraakacties. Zoals in het dorp Putten op de Veluwe. Wat daar gebeurt is wél uitzonderlijk.


­Grote rookwolk boven het plaatsje Putten, op 2 oktober1944 in brand gestoken door de Duitsers als wraak voor de aanslag op een Duitse legerauto.Zwaargewond
Op zaterdag 30 september 1944 pleegt een Puttense verzetsgroep een aanslag op een Duitse legerauto. Twee hoge Duitse officieren raken zwaargewond. De Duitsers zijn woedend. Ze willen wraak nemen en duidelijk maken dat aanslagen op Duitse officieren grote gevolgen hebben.

Omsingeling
De volgende dag omsingelen ze het dorp. De bewoners worden in de kerk bijeengedreven. Op 2 oktober maken de Duitsers de represailles bekend. Alle mannen tussen de 18 en 50 jaar zullen worden weggevoerd. Iedereen moet binnen twee uur het dorp verlaten. De Duitsers branden het dorp plat.

Afloop
De 660 weggevoerde mannen moeten eerst naar het concentratiekamp in Amersfoort. Van daar worden ze gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen in Duitsland. Van de 660 overleven maar 108 Puttenaren het.

Zie voor meer informatie www.oktober44.nl
 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor