1300!

Aan het einde van de oorlog zijn er naar schatting ongeveer 1.300 verschillende illegale kranten (verzetskranten). Hoe komt het dat er zoveel verschillende zijn?


(Welke bekende kranten zie je?)Plaatselijk
Er zijn veel verschillende plaatselijke krantjes. Sommige krantjes worden in de huiskamer getypt, en gestencild en onder buurtgenoten verspreid.

Verzuild
Er zijn in die tijd verschillende bevolkingsgroepen: protestanten, katholieken, liberalen en socialisten. De groepen leefden apart van elkaar. Ze hadden voor de oorlog hun eigen clubs, verenigingen, kerken, radio-omroep, verenigingen, scholen en ook hun eigen ... krant. Dat heet verzuiling. Ook tijdens de bezetting hebben de groepen (de zuilen) hun eigen verzetskranten!


Uit de lucht
Er waren ook droppings van materiaal met de boodschap 'houd moed', luchtpamfletten, nieuwsbladen. Vanaf april 1942 dwarrelde het maandblad De Wervelwind neer. Vanaf mei 1943 dropten geallieerde vliegtuigen op gezette tijden het fraaie nieuwsblad De Vliegende Hollander (verspreid door de RAF op weg naar Duitsland).
 

* Zie ook: Het Parool, alle verzetskranten uit de oorlog.
* En: de illegale krantTrouw, 1943-1945.
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor