Drukpers

Een klein aantal illegale krantjes wordt in het begin vaak gestencild met een stencilmachine. De verzetskranten verschijnen echter in steeds grotere oplagen. Sommige worden zelfs landelijk verspreid. Om zoveel kranten te drukken heb je grote drukpersen nodig.


(Typemachine.)In het begin
De eerste berichten worden met een typemachine (over)getikt. Ook worden ze soms met de hand overgeschreven! Illegale krantjes met een kleine oplage (klein aantal krantjes) worden vaak gestencild met een stencilmachine. Dat is een ouderwets soort kopieerapparaat.


Steeds grotere aantallen
De verzetskranten verschijnen in steeds grotere oplagen. Sommige worden zelfs landelijk verspreid. Om zoveel kranten te drukken heb je grote drukpersen nodig.


Gepakt!
Als je in de drukkerij 's avonds verboden kranten drukt is dat gevaarlijk, want de apparaten maken een hoop herrie. Sommiger drukkers maken de verboden kranten overdag. Ze drukken het tussen het andere drukwerk door. Dat is spannend want als de Duitsers komen controleren ben je er gloeiend bij: dan zien ze dat je een illegale krant drukt.

Gelukkig zijn er zoveel drukkerijen dat de Duitsers ze niet allemaal tegelijk in de gaten kunnen houden.


Papier en inkt
In de loop van de bezetting is er steeds meer gebrek aan papier en inkt. De illegale bladen worden steeds kleiner. Dat kost namelijk minder papier en inkt. Bovendien kun je kleine krantjes makkelijker verstoppen en vervoeren. Het zijn vooral vrouwen die voor het vervoer zorgen, bijvoorbeeld in fietstassen.


Doodstraf
Op het drukken van illegale kranten staat de doodstraf. Daaruit blijkt hoe belangrijk de Duitsers die kranten vonden (zie ook: 'meer weten?').

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor