Koeriersters

De verzetskranten worden vaak gedrukt op drukpersen op verschillende plaatsen in het land. Daardoor hoeven de kranten niet door heel Nederland te worden vervoerd. Maar er is altijd transport nodig. Voor de berichten, voor de bezorging, voor de contacten.


(Deze foto van een koerierster is te zien in het Verzetsmuseum. In haar tas zitten misschien wel ... verboden kranten of geheime berichten.)Vrouwen
De kranten hebben een heel netwerk van mensen die het aandurven. Vrouwen spelen daarbij als koeriersters een grote rol. Omdat de Nederlandse vrouwen niet in Duitsland hoeven te werken kunnen ze in het verzet vooral taken doen die met transport te maken hebben.

Ook zijn vrouwen minder verdacht dan mannen. De Duitse bezetter vindt verzet geen zaak voor vrouwen (het zwakke geslacht). Vrouwen kunnen zich tijdens de bezetting vrijer bewegen dan mannen.

Arbeidsinzet
Als volwassen man loop je vanaf 1943 het risico op straat opgepakt te worden. Er is immers de arbeidsinzet: Nederlandse mannen moeten in Duitsland werken.

Stypes
Lees ook over de stypes, drukplaten gemaakt van karton dus makkelijk te vervoeren!

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor