Vragen

Vragen over de illegale pers.

1. Censuur
a. Wat is de Duitse censuur?
b. Wat heeft het verzet tegen die censuur gedaan?

2. Koeriersters
a. Wat deden koeriersters voor de verzetskranten?
b. Waarom leest Paula Joachimsthal verzetskranten en waarom haar vader niet (zie: Ik was erbij)?

3. Tot de dood
a. Welke straf staat er op het drukken van verzetskranten?
b. Welk besluit heeft Wim Speelman moeten nemen en wat vind jij daarvan?

4. En nu dan?
Stel je voor dat er nu een bezetting zou zijn en censuur.....
a. Welke informatiemiddelen lijken je heel geschikt voor de bezetter om propaganda mee te maken?
b. Welke informatiemiddelen zou je kunnen gebruiken voor het verzet tegen de bezetter?
c. Wat zou de bezetter moeten doen tegen dat soort illegale manieren om informatie te verspreiden? (Denk aan het inleveren van de radio's in april 1943.)

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor