Legale en illegale pers

Al op 15 mei 1940 wordt de pers onder controle gebracht. Dat betekent dat de Duitsers controleren en bepalen wat de krantens schrijven. Kranten die niet doen wat de Duitse bezetter voorschrijft worden verboden.


Legaal = toegestaan
Illegaal = verboden
Illegale kranten worden ook verzetskranten genoemd.


Legale kranten
De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers wel verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. (Zie ook: Spotprent censuur).

Het Vaderland schrijft ook wat de Duitsers willen.
Het Vaderland (1920-1945) kun je ook digitaal inkijken bij de Koninklijke Bibliotheek.


Illegale kranten
De kranten die stiekem verschijnen zijn de illegale kranten (tezamen ook wel 'de illegale pers' genoemd). Deze verzetskranten brengen het nieuws dat niet door de Duitsers is gecontroleerd. Het maken van verzetskranten is gevaarlijk werk. Je kunt er de doodstraf voor krijgen.


(Collage verzetskranten)Namen zeggen veel
Verzetskranten heten bijvoorbeeld Vrij Nederland, Trouw, De Waarheid.

Na de oorlog
Bladen die nu nog bestaan zoals Trouw, Het Parool en Vrij Nederland zijn tijdens de bezetting begonnen als verzetskranten. Na de oorlog kunnen ze gewone legale bladen worden. De Waarheid was in de oorlog een belangrijke verzetskrant van de communisten. De krant bestaat niet meer.

* Zie ook: Het Parool, alle verzetskranten.
* En: de illegale krantTrouw, 1943-1945.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor