Legale en illegale pers

Al op 15 mei 1940 wordt de pers onder controle gebracht. Dat betekent dat de Duitsers controleren en bepalen wat de krantens schrijven. Kranten die niet doen wat de Duitse bezetter voorschrijft worden verboden.


Legaal = toegestaan
Illegaal = verboden
Illegale kranten worden ook verzetskranten genoemd.


Legale kranten
De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers wel verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. (Zie ook: Spotprent censuur).

Het Vaderland schrijft ook wat de Duitsers willen.
Het Vaderland (1920-1945) kun je ook digitaal inkijken bij de Koninklijke Bibliotheek.


Illegale kranten
De kranten die stiekem verschijnen zijn de illegale kranten (tezamen ook wel 'de illegale pers' genoemd). Deze verzetskranten brengen het nieuws dat niet door de Duitsers is gecontroleerd. Het maken van verzetskranten is gevaarlijk werk. Je kunt er de doodstraf voor krijgen.


(Collage verzetskranten)Namen zeggen veel
Verzetskranten heten bijvoorbeeld Vrij Nederland, Trouw, De Waarheid.

Na de oorlog
Bladen die nu nog bestaan zoals Trouw, Het Parool en Vrij Nederland zijn tijdens de bezetting begonnen als verzetskranten. Na de oorlog kunnen ze gewone legale bladen worden. De Waarheid was in de oorlog een belangrijke verzetskrant van de communisten. De krant bestaat niet meer.

* Zie ook: Het Parool, alle verzetskranten.
* En: de illegale krantTrouw, 1943-1945.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor