Surinamer in verzet

Anton de Kom zet zich al in de jaren dertig in voor een vrij Suriname. Hij voert ook actie onder werklozen.


(Anton de Kom)Verzetskrant
Tijdens de bezetting raakt hij snel betrokken bij het verzet. Hij wordt een vaste medewerker van de verzetskrant De Vonk. Op 7 augustus 1944 wordt De Kom op straat aangehouden. De politie vindt verdacht materiaal in zijn tas.

Dwangarbeid
De Kom wordt vervolgens opgesloten in de concentratiekampen Vught, Oranienburg en Neuengamme. Hij moet zware dwangarbeid verrichten in vliegtuigfabrieken.

Sandbostel
Op 24 april 1945, vlak voor de bevrijding, wordt De Kom op transport gezet naar het Duitse kamp Sandbostel. Daar komt hij om het leven.

Meer informatie over Anton de Kom vind je op de website Suriname.nu.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor