Klein verzet

O.Z.O. Oranje zal overwinnen! Trouw betonen aan de koningin, humor, spotliedjes, speldjes. Kleine speldenprikken tegen de bezetter. Helpt dat? In ieder geval geeft het de burger weer wat moed.


OZO op de muur geschilderd. Decor in het Verzetsmuseum.Onschuldig - ongevaarlijk?
Al meteen zijn er mensen die de bezetting van Nederland maar niks vinden. Ze gaan niet meteen gewapend in verzet, maar ze willen wel laten zien wat ze ervan vinden. Op allerlei onschuldige manieren maken ze duidelijk dat ze tegen de Duitse bezetting zijn.


NSB'ers en moffen bespot
Ze bespotten de Duitsers (scheldwoord: moffen) en NSB'ers met moppen en liedjes. De NSB is een Nederlandse politieke partij die voor de Duitse bezetter is. Dat vinden de meeste Nederlanders dus landverraders.


NSB'ers verkopen hun land
Over de NSB-ers die hun krant Volk en Vaderland op straat verkopen wordt gezongen dat zij hun land voor zes centen verkopen.

De nieuwe leider
De nieuwe leider Seyss-Inquart (een nazi uit Oostenrijk) krijgt verschillende spotnamen. Wat wil je met zo'n naam.Vitrine in het Verzetsmuseum.Voor Oranje ... is tegen de Duitse bezetting!
De meeste Nederlanders blijven hopen op een Duitse nederlaag en terugkeer van de koninklijke familie. Zegt iemand op straat 'O zo!', dan betekent dat: Oranje zal overwinnen! En het antwoord is vaak 'Jozo!' (Ja, oranje zal overwinnen).

Veel Nederlanders laten zien dat ze voor koningin Wilhelmina en prins Bernhard zijn. Vóór Oranje dus tegen de Duitse bezetting.

W
Er worden allerlei speldjes, hangertjes en dergelijke gemaakt met de letter W (van Wilhelmina) en in de kleur oranje. Op de verjaardag van prins Bernhard laten de Nederlanders zien dat ze voor het Koningshuis zijn. Die dag wordt bekend als Anjerdag (zie: 'meer weten?').


Symbolisch
Het zijn allemaal kleine vormen van verzet zonder geweld. 'Symbolisch verzet' noemen we dit ook wel. Dit soort verzet is vooral bedoeld om de moed er in te houden.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor