123 onderduikertjes

Niet alle onderduikers hoeven zich de hele dag te verstoppen in hun schuilplaats. Vooral op het platteland helpen de onderduikers overdag mee met het werk op het land of in de stal of schuur.


Eén van de kinderen: Abraham Deen.Joodse kinderen
In het plaatsje Tienray in Noord Limburg hebben 123 joodse kinderen ondergedoken gezeten die gewoon naar school gingen. Ze waren zogenaamd geen joodse kinderen maar 'gewone' kinderen afkomstig uit het gebombardeerde Rotterdam.

Kort na de oorlog is een album gemaakt door Mien van de Voort voor haar zuster Hanna. De kraamverzorgster Hanna van de Voort organiseerde de hulp aan 123 joodse onderduikkinderen. Zij deed dit samen met de joodse onderduiker Kurt Loewenstein en de ondergedoken student Nico Dohmen.

De kinderen waren bijna allemaal door de verzetsgroep van Piet Meerburg weggesmokkeld uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg (vlakbij het Verzetsmuseum). In die schouwburg werden joden uit Amsterdam voor deportatie verzameld.


Tienray
In Tienray bleven de kinderen eerst een paar dagen bij de familie Van de Voort om aan de onderduiksituatie te wennen. Daarna werden ze ondergebracht op diverse adressen in de omgeving.

De kinderen kregen een schuilnaam en een identiteitskaart van het Centraal Bureau voor Kinderuitzending uit het gebombardeerde Rotterdam. 'Tante Hanna' en 'Oom Nico' - zoals ze werden genoemd - bleven contact houden met de onderduikertjes.

Fotoalbum
De foto's van de kinderen zijn meestal gemaakt door de onderduik-ouders. Mien van de Voort heeft ze bij elkaar gezocht en er verhalen bij opgetekend. Later heeft Nico Dohmen informatie toegevoegd, veelal op de linkerpagina's van het album.

Hanna van de Voort overleed in 1956. Ze werd in 1987 voor haar verzetswerk postuum geëerd met een Yad Vashem-onderscheiding. Nico Dohmen schonk het album in 1998 aan het Verzetsmuseum Amsterdam.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor