Saai en creatief

Onderduikers hebben vaak heel lang niets te doen. Om de verveling tegen te gaan maken ze spullen. Soms worden deze dingen ook verkocht.


Kaartspel gemaakt in onderduik.Liever niet niets doen
Onderduikers moesten soms heel lang binnen blijven, soms in kleine ruimtes. Meestal betekende dat de hele dag niets doen. Om de tijd door te komen en de verveling tegen te gaan hebben onderduikers dingen gemaakt. Soms wordt het ook verkocht.
 

Verzet
Vaak zijn het voorwerpen die verzet uitdrukken, zoals de margrietspeldjes ter ere van de geboorte van prinses Margriet in Canada.


Onderduikers snijden uit hout schaakstukken. Kijk goed ... de zwarte stukken hebben een Duitse helm!Vitrine
Onder aan de pagina zie je een vitrine in Verzetsmuseum met linksboven margrietspeldjes. Op de lampenkap in het midden staan de letters OZO: Oranje Zal Overwinnen! Andere voorbeelden: een handgesneden houten schaakspel, kaarten, lampenkappen, speelgoed, of verfijnd borduurwerk.
Tijd genoeg, materiaal te weinig
Tijd hebben ze meestal genoeg, maar er zijn vaak weinig spullen. Dan moest je creatief zijn. Zo is het houten vliegtuig van onderduikkind Joop Levy gemaakt van een houten wc-bril.


Vliegtuig en zo
Zoek het vliegtuig en andere creatief speelgoed op die in de onderduik zijn gemaakt.
Ga naar de Digi-expo Geen Kinderspel.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor