Irritaties

Mensen die onderduikers in huis nemen zijn niet altijd aardig. Sommigen willen er (veel) geld voor hebben of laten de onderduikers hard werken. Niet iedereen heeft goede bedoelingen. Ook onderduikers zijn soms lastig, veeleisend, onbetrouwbaar of vervelend.

Verborgen achter een muur op zolderEen schuilplaats verborgen achter een houten muur op zolder.Onderduiken is vaak zwaar
En al zijn de bedoelingen nog zo goed: als je een hele tijd gedwongen in een te kleine leefruimte zit, wordt het vanzelf wel vervelend. Zeker als je elkaar niet zo ligt (in het dagboek van Anne Frank kom je dit ook tegen).

Keihard werken
'Op een adres waar ik drie maanden verbleef met nog een ander Joods meisje werden we als dienstmeisjes gebruikt, van de vroege morgen tot de late avond. Alle huishoudelijke taken moesten wij verrichten. Daarna moesten we naar boven, terwijl het gezin gezellig bijeen was.'
ondergedoken kind

Klik op het plaatje en lees de tien geboden voor ondergedokenen
<-- klik op het plaatje en lees de tien geboden.
Je snoet houden
In 1943 zit Fietie de Vries, een joods meisje van 8 jaar oud, met haar familie ondergedoken in de Weesperstraat te Amsterdam. Op Sinterklaasavond krijgt zij van haar ouders een poesiealbum. op de eerst bladzijde van dit album schrijven haar ouders het volgende gedicht:

'Weet bij alles wat je doet
Ik houd als kind mijn toet
Al ga je ergens anders heen
Gehoorzaamheid is nummer één'

Fietie de Vries in 1947. Voor een uitvergroting van het poesiealbum klik je op het plaatje.


Poesiealbum van Fietie de Vries die ondergedoken was. 
<-- klik je op het plaatje. 

Te dicht op elkaar
'Doordat we zolang bij elkaar zaten, ging alles irriteren. Zij ergerden zich aan mij en ik aan hen. Het was natuurlijk heel enerverend. Ze waren bang en daardoor heel voorzichtig.'
onderduikhelpster

Jaloers
'Ik had een pot bruine bonen gekregen. Die gaf ik aan een vriendin die zwanger was. Mijn twee onderduikers waren woedend. Zij vonden dat ik die kostbare bonen niet zomaar weg had mogen geven.'
onderduikhelpster

Diefstal
'Een broer van mijn vriendin zat bij mij ondergedoken voor de arbeidsinzet. Na een poosje ontdekte ik dat hij dingen stal. Het zilveren bestek bijvoorbeeld. Ik kon hem niet aangeven, want dan zou hij verraden dat ik ook joodse onderduikers had.'
onderduikhelpster

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor