Dwangarbeid

Hoe langer de oorlog duurt hoe meer nederlagen Duitsland lijdt. Daarom moeten steeds meer Duitse mannen en jongens in het leger. Er zijn daardoor te weinig arbeidskrachten in Duitsland.


Goes, 27 oktober 1944.Vanuit zijn huis in Goes (Zeeland) maakte Jo Visser deze foto van een razzia. Twee dagen voor de bevrijding is hier de Duitse bezetter op jacht naar Nederlandse mannen voor 'de arbeidsinzet'.Mannen oppakken
Van augustus/september 1944 tot en met maart 1945 (dus vlak voor de oorlog is afgelopen) zijn er in veel plaatsen razzia's om mannen op te pakken. Die moeten in Duitsland gaan werken of in gebieden die door Duitsland zijn bezet. Zo worden er op 10 en 11 november 1944 in Rotterdam 50.000 mannen opgepakt.

Tussen 17 en 40 jaar
Mannen tussen 17 en 40 jaar, maar vaak ook jonger en ouder, worden opgepakt en als werkkracht afgevoerd. In totaal worden er 600.000 tot 700.000 Nederlandse mannen gedwongen om voor de Duitsers te werken.

Allerlei werk
Waar moest men werken? In de de metaalindustrie (33%), de bouw (12%), de landbouw (8%), de mijnbouw (2%), de chemie (4%), het verkeer (7%).

Omstandigheden
De levens- en arbeidsomstandigheden verschillen van plek tot plek. Over het algemeen hebben de dwangarbeiders het moeilijk: de barakken waar men woont zijn vaak klein, overvol en vies. Het eten is onvoldoende. Vaak werkt men op plekken die worden gebombardeerd door de geallieerden.

Ongeveer 30.000 mannen overleven daardoor de oorlog niet. Vele malen meer komen na de oorlog gewond en ziek naar huis.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor