Padvinderij is geen soort Jeugdstorm

De Jeugdstorm organiseerde allerlei leuke activiteiten voor de jeugdleden en ze hadden een eigen uniform. Daardoor lijkt het misschien wel op de padvinders, maar dat is een groot misverstand!


Verboden in Duitsland
In Duitsland werd Scouting verboden in de jaren nadat Hittler aan de macht was gekomen. De leden moesten lid worden van de Hitler Jugend (voor de jongens) of de Bund Deutscher Mädel (voor de meisjes).
De nazi's hadden grote bezwaren tegen Scouting. In sommige landen – ook Nederland – waren er mensen die Scouting militaristisch vonden. In Nazi-Duitsland vond men Scouting juist een slappe hap, slordig en zonder discipline.


Een scout is een vriend voor allen
Scouts werd geleerd dat zij 'een vriend voor allen en een broeder voor alle andere padvinders' waren. Voor de nazi's was dit onaanvaardbaar. Stel je voor dat een Duitse jongen bevriend zou zijn met jongens van andere rassen/donkere huidskleur. Misschien werd hij wel vriend met een jood!!!
Daarom werden de Pfadfinder en de Pfadfinderinnen verboden.


In Nederland
Toen Nederland bezet was deden de nazi's het voorstel om alle Scouting organisaties en de Jeugdstorm samen te voegen in één 'Nederlandse' Jeugd organisatie. Dit 'vriendelijke aanbod' werd afgeslagen. Daarop volgde, niet geheel onverwacht, op 2 april 1941 het verbod van alle Scouting-organisaties, die ervan werden beschuldigd dat ze de Engelse hielpen.

De leiders gearresteerd
De Nazi's arresteerden de topleiding. Ze dachten dat de organisaties daardoor zouden ophouden te bestaan. De Duitsers waren namelijk gewend aan het leider-idee: het was volgens hun voor een land of organisatie niet mogelijk om te bestaan zonder een sterke leider.

Maar Scouting kende een systeem van kleinere groepen (de patrouilles en rondes) en die bleven in de meeste gevallen bij elkaar komen ook al was de leiding gearresteerd. Alleen werd er gestopt met het werken met welpen en kabouters.

Na de bevrijding kwamen ook de padvinders en padvindsters meteen weer in het openbaar.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor