Bevrijding

Op 6 juni 1944 is het D-day: het begin van de bevrijding van West-Europa. Op 5 mei 1945 is het grootste deel van Nederland bevrijd, maar de meeste mensen zijn niet in feeststemming....


De Bevrijding betekent FEEST!
Maar in dit onderdeel lees je dat dat pas lukt na harde strijd, een barre hongerwinter en veel slachtoffers. En na de bevrijding zijn veel mensen niet in een feeststemming.

Het begint op D-day
Op 6 Juni 1944 begint de bevrijding van West-Europa. Het is D-Day (Decision Day = 'beslissende dag'). De geallieerde soldaten vechten vanuit Normandië hun weg naar het noorden van Europa.

September 1944: Nederland!
In september bereiken ze Nederland. Het zuiden wordt in het najaar van 1944 bijna helemaal bevrijd. De geallieerden beginnen Operatie Market Garden maar ze verliezen de Slag om Arnhem. De opmars stopt. Een deel van Nederland blijft bezet.


Jeep met feestvierende mensen (bevrijding Utrecht)Binnenlandse Strijdkrachten
In september 1944 worden de Nederlandse Binnennlandse Strijdkrachten (NBS) opgericht, een bundeling van de drie belangrijkste gewapende verzetsorganisaties. Prins Bernhard (in Londen) wordt 'bevelhebber' van dit ondergrondse leger.


Hongerwinter
Noord- en West-Nederland staat een zware koude winter te wachten. In die hongerwinter sterven in de grote steden duizenden mensen.


De bevrijding vordert
Dan, in maart 1945, gaat de bevrijding weer door. Maar niet zonder slag of stoot. De Duitsers weten dat ze hebben verloren, maar ze vechten toch nog fanatiek. In sommige streken van Nederland wordt flink gevochten.


Poster met de vlaggen van de landen van de bevrijders.Gesneuveld na de bevrijding
Zelfs een paar dagen na de bevrijding vallen er nog doden zoals op de Dam in Amsterdam (lees dat hier).

OZO
Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en de kinderen keren terug naar Nederland. In het begin van de bezetting zeiden veel mensen OZO (Oranje Zal Overwinnen) en na vijf jaren is het zo ver.

Terug uit de kampen
Honderdduizenden mensen komen uit de kampen terug naar Nederland. Er is nauwelijks opvang en er is vaak ook weinig begrip voor wat die mensen hebben meegemaakt.

Poster - Aan de kinderen van Nederland.


 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam
Tripadvisor