Feesten/Trees

De hele zomer zijn er grote feesten. Je ziet grote bevrijdingsbogen. Nederlandse meisjes dansen met geallieerde soldaten. Iedereen is uitgelaten!


Pas op voor de bevrijders!
Nederlandse meisjes en geallieerde soldaten: dat gaat goed samen. De soldaten zijn blij dat de oorlog voorbij is en ze zijn vaak al vele maanden van huis. De meisjes zijn blij met hun stoere bevrijders die bovendien sigaretten, kauwgom en chocola hebben. Een luxe!
Trees
'Trees heeft een Canadees' is een bekend liedje.

In mijn straatje woont een meisje
Luist'rend naar de naam van Trees
'n Echte Hollandse verschijning
Knap, en aardig in d'r vlees
Nooit moest zij iets van verkering
Vrijen vond ze ongezond
Maar direct na de bevrijding
Ging 't gerucht van mond tot mond


Refrein:
Trees heeft een Canadees
O, wat is dat kindje in d'r sas
Trees heeft een Canadees
Samen in de jeep en dan vol gas
Al vindt zij dat Engels lang niet mis is
Wil zij dolgraag weten wat een kiss is
Trees heeft een Canadees
O, wat is dat kindje in d'r sas


Sprak een Hollandse aanbidder
Haar van trouwen of zoiets
Kreeg hij dadelijk ten antwoord
"Niks ervan, ik koop een fiets!"
Nu is Treesje aan 't studeren
Iedere middag neemt zij les
Want tot nu toe was haar Engels
Enkel maar: "Oke en yes!"


Refrein

Als ze maar een uniform ziet
Raakt ze hevig van de wijs
Vraag je haar: "Weet je wat 'love' is?"
Zegt ze smachtend: "Very nice!"
Och, hoe zal het gaan met Treesje
Als haar boy uit Canada
Binnenkort weer zal verdwijnen
Naar zijn 'home' in Ottawa


Tekst en muziek: Albert de Booy

Er is zelfs een Vereniging Bevrijdingskinderen, genoemd naar hun verwekkers. In een artikel daarover staat:

In Nederland werden tussen 1945 en 1947 in totaal rond 7.000 kinderen geboren met een vader die tot de geallieerde bevrijdingslegers behoorde. Het aantal 'onwettige' geboorten nam een ongekende omvang aan. In 1946 werden 3374 'buitenechtelijke' kinderen geregistreerd; driemaal zoveel als in 1940.

Veel vrouwen gingen wanhopig op zoek naar een echtgenoot, om de 'schande' te verbloemen. Wanneer dat mislukte werden ze niet zelden door hun ouders buiten de deur gezet en verstoten.

De geallieerde soldaten blijven langer dan verwacht in Nederland. Amsterdam wordt een verzamelpunt voor soldaten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor