Plakken en lezen

Vanaf de zomer van 1944 worden er regelmatig illegale kranten opgeplakt. Zo kunnen mensen in het voorbij gaan lezen hoe het gaat met het verloop van de oorlog. De bevrijding is nabij: nog even volhouden!


Eerst worden illegale (= verboden) berichten gemaakt en opgeplakt...

EERST WORDEN ILLEGALE (= verboden) BERICHTEN GEMAAKT EN OPGEPLAKT...

Dan lezen de mensen de berichten...

DAN LEZEN DE MENSEN DE BERICHTEN...De bovenste foto is genomen in Amsterdamse Lekstraat. De man is Dick Neijssel. Dick vertelde dat het om berichten van de verboden krant De Waarheid gaat. Vanaf de zomer van 1944 worden ze regelmatig opgeplakt.

Kort voor de bevrijding
De vrouw is Ada Kruiming. Zij herinnert zich dat het plakken gebeurde in 1945, vlak voor de bevrijding. In de blaadjes staat het  laatste nieuws van de Engels radio. Daardoor krijgen de mensen hoop: de bevrijding is nabij. Ze moeten nog even volhouden.

Grote letters
De berichten werden met grote letters geschreven zodat men het in het voorbijgaan kon lezen; stilstaan was gevaarlijk. In groepjes van twee werd er geplakt. De eerste smeerde plaksel, de tweede kwam er met de papieren achteraan.

Donker en licht
Eerst gebeurde dat in het donker, maar na een tijd werd er ook op klaarlichte dag geplakt.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor