Thuiskomst

Voor de weinige Nederlandse joden die de holocaust hebben overleefd is weinig begrip. Bij thuiskomst is vaak hun huis ingepikt en al hun bezit weg.


Terug uit de kampen.Terug uit het kamp
Als de oorlog voorbij is komen honderdduizenden mensen uit de kampen terug naar Nederland: verzetsmensen die waren opgepakt, politiek gevangenen, dwangarbeiders, joden, Jehova's Getuigen.Weinig opvang en begrip
Opvang is er nauwelijks voor al die mensen. Hoe zou dat ook moeten zo vlak na de bevrijding? Maar er is vaak ook weinig begrip voor de mensen die terugkeren uit de kampen. Veel mensen in Nederland kunnen zich er geen voorstelling van maken hoe het geweest moet zijn in de kampen. Bovendien hebben ze hun eigen problemen.


Joodse overlevenden
Ook voor de weinige Nederlandse joden die de holocaust hebben overleefd is weinig begrip. Bij thuiskomst is vaak hun huis ingepikt en al hun bezit weg. Juist door de joden die terugkeren wordt de Nederlandse bevolking met de neus op de feiten gedrukt: dat er zoveel niet terugkomen!


'Na onze terugkeer werden we niet opgevangen. Onze woning mochten we pas een half jaar na de bevrijding betrekken. Ons verhaal werd met een schouderophalen afgedaan. Dan kwamen de verhalen los dat ze het zelf ook zo moeilijk hadden gehad. Alles was op de bon geweest, hun fietsen waren gestolen ...'
Dina Davidson, uit de onderduik teruggekeerde joodse vrouw
 

'Toen ik voor de eerste keer op straat kwam, keken de kinderen me vreemd aan en een jongetje zei: 'Goh, hebben ze jou vergeten'. Ik werd zo kwaad, dat ik zijn bril door zijn neus heb geslagen. Dit was niet de laatste keer dat er dat soort dingen tegen me zijn gezegd.
Ik heb na de oorlog nooit over mijn kampervaringen kunnen praten. Ook niet met mijn moeder, die vond dat ik er sowieso niks van kon weten omdat ik nog zo klein was.'

Lien Lisser, teruggekeerd als achtjarig joods meisje uit kamp Bergen-Belsen


Wederopbouw
Eind jaren veertig neemt de aandacht voor de oorlog af. Nederland gaat aan het werk om het verwoeste land op te bouwen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor