Vragen

Vragen over de bevrijding.

1. Bevrijding
In het najaar van 1944 is er een belangrijke slag in Nederland die door de geallieerden wordt verloren.
a. Hoe heet die slag?
b. Vertel iets over de gevolgen van het verlies.

2. Terugkeer
Na de bevrijding keren honderdduizenden terug uit de kampen. >> Lees 'Ik was erbij'
a. Beschrijf in eigen woorden hoe de terugkeer was voor Jan en Dik.
b. Lees 'Terugkeer' en zeg in eigen woorden hoe de terugkeer was voor Dina en Lien.

3. Bestraffing
a. Wat is 'bijltjesdag'?
b. Wat vind je van de bestraffing van belangrijke NSB'ers?

4. En nu dan?
Stel dat je nu een feest mag vieren voor de bevrijding van een volk......
a. Voor welk volk of land zou jij feest willen vieren? (LET OP: het gaat dus over een land/volk waar nu nog geen vrijheid is, waar de mensenrechten worden geschonden of iets dergelijks)
b. Zoek op internet (bv. op www.amnesty.nl) over landen waar geen vrijheid is en of je er ook acties voor kunt voeren. Beschrijf één land.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor